Huisregels Peuteropvang de Vlinderboom
Het brengen van uw kind
De deuren van peuteropvang de Vlinderboom gaan in de ochtend open om 8.30 uur en in de middag om 12.30 uur. De eerste 10 minuten nodigen wij u uit om samen met uw kind gezellig aan tafel of in één van de hoeken te spelen. Zo krijgt u een sfeerimpressie van ons VVE aanbod en is er de mogelijkheid om een gesprek te voeren met de pedagogisch medewerkster. Na 10 minuten spelen wordt er samen opgeruimd. Het dagprogramma start in de ochtend om 8.45 uur en in de middag om 12.45 uur.
Het halen van uw kind
Om 11.30 uur of 12.30 uur in ochtend en 15.30 uur in middag is het programma ten einde en zal de pedagogisch medewerkster de deur openen. Bij het ophalen van uw peuter is het de bedoeling dat u buiten wacht totdat de deur geopend wordt, bij regenachtig of erg koud weer raden wij u aan niet te vroeg te komen en niet eerder het gebouw binnen te gaan. Dit om de andere kinderen tijdens hun activiteiten niet te storen.Ingang peuteropvang bevindt zich aan de achterkant van het schoolgebouw dat u via een zij-steegje lopend kunt bereiken vanuit de kelvinstraat. Onze eigen speelplaats bevindt zich aan de Burg. Kessensingel waar ook de ingangspoort ligt.
Door wie wordt uw peuter opgehaald?
Als uw peuter door iemand anders wordt opgehaald, vragen wij u dit vooraf te melden aan de medewerksters. Dit in verband met de veiligheid. Mocht u het tijdens het brengen vergeten zijn te melden, of doet zich plots een verandering voor, kunt u ons altijd even bellen: 06-24772152 . Indien bij ons niet bekend is dat iemand anders dan eigen ouders/verzorgers uw peuter komt ophalen, kunnen wij het kind niet aan deze persoon meegeven en zullen wij ten alle tijden contact zoeken met ouders/verzorgers.
Wat als uw peuter niet naar de peuteropvang komt?
Is uw peuter ziek of kan uw kind om een andere reden niet aanwezig zijn, dan vragen wij u dit tijdig door te geven aan de pedagogisch medewerkster. Kinderen die ziek zijn kunnen niet worden opgevangen bij de peuteropvang. Denk hierbij aan verhoging/koorts en/of besmettelijke ziekten. Indien uw peuter een besmettelijke ziekte heeft, vernemen wij dit graag zodat wij andere ouders kunnen informeren. Ook als uw peuter geen koorts o.i.d. heeft, maar zich niet lekker voelt en hierdoor niet wilt spelen, vragen wij u om uw kind thuis te houden. Als een kind ziek wordt tijdens de opvang, wordt er altijd contact op genomen met ouders/verzorgers om te overleggen.
Eten en drinken
’s Ochtends en ‘s middags is er altijd een eet- en drinkmoment. Dit samen eten is bedoeld als tussendoortje, niet als maaltijd. Het is vooral een gezelligheidsmoment, samen aan tafel zitten. Geeft u beslist GEEN SNOEPGOED mee, maar uitsluitend een stuk fruit. Gedurende de pauze eten de peuters een stukje fruit, welke van thuis is meegenomen. De peuteropvang zorgt voor een beker water of thee. De medewerksters geven zelf het goede voorbeeld en houden rekening met dit beleid in de groep. De medewerkster zit op ooghoogte van de kinderen. Deze pauze wordt gezien als een moment waarbij het sociale aspect aan bod komt: ruimte voor de peuters om even tot rust te komen en te genieten van elkaar en van het hapje en drankje. Tevens wordt er tijdens dit moment aandacht besteedt aan tafelmanieren, zoals om de beurt praten, luisteren naar elkaar, praten als je mond leeg is, zijn enkele tafelmanieren die we stimuleren.
Verjaardagen, geboorte van broertje of zusje of afscheid van de peuteropvang
Wij zijn goed in het vieren van een feestje met uw peuter en vinden dat ook een belangrijk moment. Een verjaardag is een speciale gelegenheid. Deze wordt gevierd bij de peuteropvang, maar dat hoeft niet altijd met een traktatie te zijn. Binnen onze opvang kennen we een eigen ritueel. Aan de verjaardagen besteden we graag aandacht, maar zonder traktatie van uw kant. U kunt er op vertrouwen dat er zeker gezorgd wordt voor een feestelijke dag. De vierde verjaardag, als uw peuter naar de basisschool gaat, is tevens een afscheid. Ook aan deze verjaardag wordt door de medewerkster weer aandacht besteed in de kring en de gebruikelijke rituelen, ook dit keer weer zonder een traktatie van uw kant. Neem ruim op tijd contact op met de medewerkster om af te spreken wanneer de verjaardag gevierd gaat worden.
Kleding
Bij de peuteropvang wordt gewerkt met klei, plaksel, enzovoorts. Verder wordt er buiten gespeeld en met slecht weer in de gymzaal. Kleedt uw peuter daarom aan met makkelijk zittende kleding die eventueel vuil mag worden en waarin het kind lekker kan meedoen. Ook wijzen wij u op het gevaar van koordjes aan kleding, met name aan jassen en mutsen. Bij het buiten spelen op een speeltoestel of fietsje kan dit koord nogal eens ergens tussen verstrikt raken. Bij slecht weer maken wij gebruik van de gymzaal. De peuter moet dan gymschoenen aan, deze blijven in de eigen tas voorzien van naam. Graag gymschoenen zonder veters, maar met klittenband of elastiek.Wij vragen u bij alle kleding rekening ermee te houden dat deze de zelfredzaamheid van peuters stimuleert en voorzien is van naam.
Eigen bezittingen
Kinderen vinden het prachtig om hun eigen speelgoed mee te nemen om het door iedereen te laten bewonderen. Echter, de peuteropvang stelt zich niet verantwoordelijk/ aansprakelijk voor het kapot gaan en/of kwijtraken van eigen bezittingen. Een tip: neem het speelgoed mee naar huis als u afscheid neemt van uw kind. Fopspenen worden niet in het lokaal toegelaten, dit in verband met de hygiëne.
Luiers en reservekleding
Is uw kind nog niet (helemaal) zindelijk, geeft u dan a.u.b. een luier mee, voorzien van de naam op de luier. Uw kind wordt verschoond tijdens onze verschonings-ronde. Alle andere peuters gaan gewoon naar het toilet. Bij een “ongelukje “ wordt uw peuter verschoond. We willen u vragen om standaard een setje reservekleding, inclusief sokken, in de tas van uw peuter mee te geven.
Hoofdluis
Jammer genoeg kan hoofdluis niet voorkomen worden. Hoofdluis is heel vervelend als je het hebt, maar absoluut niet iets om je voor te schamen en niet ernstig. Luizen komen het liefst op een schone hoofdhuid. Mochten wij luizen constateren dan nemen wij contact op met de ouders/verzorgers. Heeft u zelf hoofdluis geconstateerd bij uw kind, meldt dit dan bij de medewerkster, om zo verdere verspreiding te minimaliseren. We vragen u om vooraf aan het bezoek van de peuteropvang ervoor te zorgen dat u uw kind heeft behandeld met de daarvoor speciale shampoo etc. te verkrijgen bij drogist, apotheek.
Hoe bent u te bereiken?
Alvorens uw peuter voor de eerste keer naar de peuteropvang komt, zal er een intakegesprek plaatsvinden om met u de adresgegevens door te nemen en belangrijke informatie te controleren. Het is belangrijk ALTIJD de JUISTE adresgegevens en telefoonnummers bij de peuteropvang te hebben. Dit kan van de ouders zijn, maar ook van de grootouders en/of oppas. Het is belangrijk dat wij iemand kunnen bereiken indien dit nodig mocht zijn.
Mocht u dus van adres of (mobiele) telefoonnummer veranderen, pas dit dan aan in ons systeem (KOVnet) en laat het ons s.v.p. weten.
Het eerste bezoek van uw kind aan de peuteropvang
Als uw kind voor de eerste keer komt, zal het in het begin misschien huilen. De ervaring leert, dat dit bij de meeste peuters snel overgaat. Daarbij is het van belang dat u uw peuter voorbereidt heeft op het bezoek aan de peuteropvang. Dit kunt u doen door het kind te vertellen wat het in de peuteropvang verwachten kan of door samen met het kind een boekje over de peuteropvang te lezen. In de bibliotheek of kinder-boekenwinkel zijn er verschillende boeken over het (eerste) bezoek aan een peuteropvang. Tijdens het intakegesprek is uw peuter van harte welkom in de groep om alvast eens even te komen kijken en mee te spelen dn spreken vooraf de definitieve startdatum nog een wen-momentje af, zodat uw kindje al beter weet wat er gaat gebeuren en al de omgeving, medewerksters herkent.
Wat als er problemen zijn?
Bij eventuele problemen, mededelingen, wensen en/of behoeften, kunt u altijd terecht bij de medewerkster of mentor van uw kind van de peuteropvang. Komt u er samen niet uit, neem dan gerust contact op met de eindverantwoordelijke, samen bespreken en bekijken we dan opnieuw uw wensen / behoeften en kijken samen naar een evt. passende oplossing.
Vakantie
Vakanties, feestdagen, vrije dagen zijn in principe gelijk aan de basisschool van ons kindcentrum. Studiedagen worden apart aan u, via mail en/of middels een briefje op ons mededelingenbord doorgegeven.
WA-verzekering
De kinderen zijn verzekerd tijdens de openingsuren. Wij adviseren u om zelf ook een WA-verzekering af te sluiten.
Schoonmaken van speelgoed en materialen
Schoon speelgoed is een belangrijke zaak, zowel voor de hygiëne als ook voor de duurzaamheid van het materiaal. Na ieder thema wordt het speelgoed gepoetst. Op het einde van het schooljaar, zo vlak voor de grote vakantie, maken we alle speelgoed, maar ook het meubilair en de kasten, nog eens grondig schoon. Hiervoor wordt een beroep gedaan op alle ouders, want vele handen maken licht werk.
Aan- en afmelden van uw peuter
U kunt uw kind aanmelden door een inschrijfformulier af te halen bij de peuteropvang of aanvragen via ons mailadres. U kunt daarop onder meer uw voorkeur aangeven op welke dagdelen u uw kind wilt laten komen. De administratie verwerkt deze aanvragen, plaatst uw kind op een wachtlijst en bericht u wanneer uw kind voor de eerste keer naar de peuteropvang kan komen. Heeft u vragen over de plaatsing/wachtlijst of wilt u wijzigingen doorgeven, belt u dan met de administratie. Opzegging gebeurt automatisch op de laatste dag van de maand waarin het kind 4 jaar wordt.(dus als uw kind 2 april 4 jaar wordt, beëindigt plaatsing automatisch op 30 april, dwz. aan het eind van de betreffende maand). Indien u eerder wilt opzeggen dient u dit een maand van te voren schriftelijk door te geven. Een opzegformulier kunt u bij de medewerksters vragen. U kunt opzeggen per de eerste of 15de van de maand.
Vieringen en uitstapjes
Enkele keren per jaar organiseren wij extra activiteiten zoals bijvoorbeeld een herfstwandeling, Sinterklaasviering, Kerstviering, carnavalsfeest, Paasviering enzovoorts. Deze activiteiten kunnen alleen voor de peuters zijn maar soms ook in samenwerking met de basisschool of het hele kindcentrum. Informatie over deze activiteiten en vieringen krijgt u iedere keer per mail/ brief. Vindt deze activiteit/viering plaats op een dag dat uw kind normaal niet de peuterspeelzaal bezoekt, dan zal er door het team bekeken worden hoe deze activiteit zal worden ingezet en ouders worden hier dan over geïnformeerd.